За допомогою розробленої журналістами системи можна визначити інтенсивність бойових дій, аналізуючи кількість пожеж.

Протягом останніх 7 днів зафіксовано понад 20 тисяч випадків пожеж, пов'язаних із конфліктом.

Збройні сили Росії наступають на кількох ділянках фронту, і підвищену інтенсивність бойових дій можна спостерігати з космосу. Журналісти The Economist оновили дані, використовуючи супутникові знімки, для аналізу ситуації.

Система спостереження ґрунтується на даних сервісу FIRMS, спочатку розробленого для відстеження лісових пожеж. Журналісти створили алгоритм машинного навчання, який оцінює місцезнаходження пожежі та визначає, чи пов'язана вона з війною.

Ракетний удар оккупантів по Рівненщині

Популярні статті зараз

Микола Томенко пояснив абсурдність російських реалій: "Кіріл благословив нелегітимного Путіна на «священну війну» до…2100 року"

Микола Томенко назвав Ківалова символом "правової держави" та "доброчесної судової влади" в Україні

Криптобіржа Plain Chain стала розсадником шахраїв: хто стоїть за сумнівними схемами

Загальна мобілізація та повістки: усі українці отримають електронний код, тепер не сховатися

Показати ще

Алгоритм, який включає 100 моделей, визначає, чи є пожежа аномальною порівняно з попередніми роками, і якщо 95 з моделей підтверджують це, то вона вважається пов'язаною з бойовими діями. Проте алгоритм також залежить від погоди, оскільки в хмарний час супутник не реєструє пожежі. Таким чином, автори залишають зауваження, що вони не можуть надати 100% точних даних.

За останні 7 днів зафіксовано понад 20 000 пожеж, які пов'язані із війною. Більшість з них, ймовірно, виникли внаслідок артилерійських обстрілів, а інші — від ракетних ударів та безпілотників.

Інтенсивність пожеж у період повномасштабної війни визначається як майже рекордна. Дефіцит боєприпасів обмежує можливості ЗСУ відбивати російські атаки, але слід підкреслити, що українська армія виявляє себе відповідально у відповідь на агресію.