У вівторок, 5 березня, на тлі зростаючої напруженості в Південнокитайському морі, Філіппіни звернули увагу світової громадськості на інцидент зі своїм екіпажем, який постраждав через застосування водометів з боку Китаю під час місії з поповнення запасів у спірних водах.

За даними оперативної групи Маніли, атака китайських кораблів берегової охорони, яка призвела до руйнування лобового скла філіппінського судна, спричинила поранення членів екіпажу.

Джей Тарріела, речник філіппінської берегової охорони, повідомив про небезпечні маневри та блокування з боку китайських сил, що призвело до "незначних структурних пошкоджень" на філіппінському кораблі.

Відповідь з боку китайської берегової охорони стверджувала про "заходи контролю, застосовані відповідно до закону" проти філіппінських суден, які нібито незаконно ввійшли у води біля рифу Реней.

Заява з Китаю також містила звинувачення на адресу філіппінських кораблів у навмисному зіткненні та ігноруванні попереджень. У контексті цієї події, президент Філіппін Фердинанд Маркос-молодший висловив намір продовжити двосторонні діалоги з Китаєм, але водночас розкритикував агресивні дії у спірних територіях.

Популярні статті зараз

Геннадій Вацак: любитель московських попів придбав найдорожчу автівку під час війни

"Повідом друзів і рідних!" В Україні раптово скасовуються субсидії та переносяться виплати

"Рабочий на шахте, на стройке": звезда Instagram Анастасия Покрищук матерится не по-детски

"Главное, что я влезла в эсочку": звезда "1+1" Лидия Таран восхитила точеной фигуркой в ярком наряде

Показати ще

Міжнародна реакція не забарилася, і посол ЄС на Філіппінах, Люк Верон, висловив занепокоєння щодо дій китайських кораблів.

Він закликав сторони конфлікту поважати рішення міжнародного арбітражу 2016 року, яке підтвердило відсутність підстав у Китаю на широкомасштабні морські претензії, втім, це рішення було відкинуто Пекіном.